Goede wandelkleding; wat moet je aanschaffen?

Wandelen is een sport die je makkelijk op kunt pakken. Ben je op zoek naar meer lichaamsbeweging en wil je ook kunnen genieten van het landschap of de stadsgezichten, dan is wandelen een goede optie voor jou. Door slechts 30 minuten rap te wandelen per dag, kun je al grote gezondheidsvoordelen merken. Zo kun je je gewicht op peil houden, de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen, je cholesterol verlagen, je gelukkiger voelen en meer energie krijgen. En wandelen is een sport die je kunt doen vanuit je eigen woning of vanuit een trein- of busstation. Trek dus je wandelschoenen aan en trek er op uit, want Nederland heeft veel te bieden. Wat heb je precies nodig als je wilt gaan wandelen?

Goede schoenen

Het belangrijkste wat je nodig hebt, en het enige dat eigenlijk echt essentieel is, zijn goede schoenen. Als jouw schoenen je voeten niet goed ondersteunen, dan kun je last krijgen van blaren, zere schenen, spierpijn en blessures. Het is dus belangrijk dat je de schoenen zorgvuldig uitkiest en deze laat aanmeten door iemand die er verstand van heeft. Deze kan kijken naar jouw manier van lopen en je precieze maat opnemen, zodat je met een goed passend stel schoenen weer de deur uitgaat. Het kan ook handig zijn als je schoenen waterdicht zijn. Helaas hebben we in Nederland vaak een buitje tussendoor. En vergeet natuurlijk niet een goed paar naadloze wandelsokken erbij aan te schaffen. Je voeten krijgen het tijdens een lange wandeling zwaar te verduren, dus het is belangrijk dat je goed voor ze zorgt.

Kleding

Wat betreft kleding kun je het beste kiezen voor een goed ademende stof. Katoen is bijvoorbeeld slecht, en als je dat draagt kan je lichaam zijn temperatuur niet goed reguleren. Sythetische stoffen zijn dan vaak beter, zodat je warm blijft als het buiten koud is en goed kunt afkoelen wanneer de temperatuur hoger is. Laagjes zijn het beste.

Het veranderlijke weer in Nederland kan als gevolg hebben dat je het ene moment je kleren uit wilt doen en het andere moment juist te koud is. Ook als je even gaat zitten om te pauzeren koel je snel af, dus dan zijn extra kledingstukken ook handig. Vergeet hierbij ook weer niet de kans op regen en neem een poncho of regenjas mee om jezelf en je spullen te beschermen van de regen. Voor vrouwen is een goede sport bh ook erg belangrijk. Zo voorkom je dat je borsten pijn gaan doen of gaan schuren en schaafplekken veroorzaken. Beugels kunnen in je vel gaan drukken en daar kan dan vervolgens een pijnlijke plek ontstaan die je de rest van de wandeling zal irriteren.

Zichtbaarheid

Het is als wandelaar erg belangrijk dat je zichtbaar bent. Als automobilisten je niet kunnen zien is de kans op een aanrijding groter. Draag dus kleding met opvallende en lichte kleuren en met reflectiestrips als je van plan bent om ’s nachts te gaan wandelen. En in landen waar de auto’s aan de rechter kant rijden, is het veiliger om aan de linker kant van de weg te wandelen, als hier geen stoep aanwezig is.

Vier verschillende wandelwinkels in Nederland

Als het tijd is om de kleding aan te schaffen, heb je in Nederland ruim keuze uit een groot aantal speciaalzaken. Hier vind je vier voorbeelden van winkels waar je de beste kleding kunt vinden.

  • Intersport Veldhuis: bij deze grote sportwinkel in Beverwijk kun je kleding, schoenen en accessoires vinden van verschillende bekende merken. Ook kan één van de geschoolde medewerkers je helpen de juiste producten aan te schaffen. De winkel is 6 dagen per week open en op donderdag kun je er ook ’s avonds terecht.
  • Intersport Twinsport: bij één van de vele Intersport Twinsport winkels kun je wandelkleding kopen, maar ook schoenen, accessoires en producten voor andere sporten. Er zijn in Nederland 12 winkels beschikbaar, verspreid over de meeste grote steden. In Den Haag is een speciale Nike Shop, waar je de laatste producten van dit topmerk kunt aanschaffen. Intyersport Twinsport is 7 dagen per week open.
  • Intersport Twinsport Nijmegen: dit filiaal van Intersport Twinsport in Nijmegen is gelegen in het centrum en dus makkelijk te vinden. De Nike winkel heeft alle laatste producten van dit topmerk beschikbaar. Bij deze winkel vind je goed advies, de beste wandelkleding en de mogelijkheid je aankoop eerst te testen in de speciaal daarvoor bestemde testruimte. Intersport Twinsport Nijmegen is 7 dagen per week geopend.
  • Plutosport.nl: als je liever winkelt vanuit je eigen woonkamer, dan is plutosport.nl de online webwinkel voor wandelspullen. Naast schoenen en kleding zijn er ook voldoende accessoires te vinden en dit alles voor een zeer gunstige prijs. Retourneren is gratis, wat niet onbelangrijk is als je wandelschoenen je bijvoorbeeld niet bevallen. En als je een avonturier bent en wandelen wilt combineren met kamperen, dan kun je hier ook een ruim assortiment aan kampeerartikelen vinden.