Nederland; het perfecte land om te fietsen

Nederland is een fietsland en dit is niet verwonderlijk. Omdat Nederland grotendeels plat is kun je deze sport ook met een mindere conditie gemakkelijk oppakken. Nagenoeg iedereen in Nederland heeft een fiets en door 30 minuten per dag op een goed tempo te fietsen kun je al vele gezondheidsvoordelen ervaren. Wil je de sport graag verder ontwikkelen, dan kun je overgaan op mountainbiking of wielrennen en lid worden van een fietsclub. Neem dus de volgende keer niet de auto, maar stap op de fiets.

De gezondheidsvoordelen van fietsen

Vaker fietsen heeft als voordeel dat je meer lichaamsbeweging krijgt. En dit is natuurlijk goed voor je. Je hart wordt gezonder en je aderen rekken op, waardoor de kans op hart- en vaatziekten minder wordt. Door regelmatig te bewegen kun je ouder worden en meer energie krijgen. Fietsen helpt je om je gewicht naar beneden te halen of op pijl te houden, waardoor je automatisch ook een gezonder lichaam krijgt. Daarnaast is fietsen ontspannend en helpt het uitstekend tegen depressies of wanneer je je gestrest voelt.

Andere voordelen

Behalve een verbetering in je gezondheid, zijn er ook andere voordelen aan fietsen verbonden. In Nederland hebben we perfecte fietspaden, zowel in de stad als buiten de stad waarmee je vaak sneller bent dan auto’s. Ook is het parkeren geen probleem en kun je alle plekken in de stad makkelijk bereiken. Door te fietsen produceer je geen uitlaatgassen en veroorzaak je minder lawaai op de weg. Daarnaast is fietsen goedkoper en heb je geen last van files. Door te fietsen kun je op plekken komen waar je met de auto zou zijn langsgereden, kun je de natuur om je heen goed in je opnemen en kun je genieten van de diversiteit van het Nederlandse landschap.

Nadelen van fietsen

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan de sport. In landen waar geen goede voorzieningen beschikbaar zijn, ben je als fietser erg kwetsbaar en vooral als fietsen hier niet gewoon is kunnen automobilisten minder rekening met je houden. Ook ben je afhankelijk van de weersomstandigheden en duurt het soms langer om op locatie te arriveren. Wil je fietsen als sport, dan heb je enige conditie nodig of moet je jezelf de tijd gunnen om dit op te bouwen.

Wat heb je nodig?

Als je serieus wilt gaan fietsen, dan heb je natuurlijk ten eerste een goede fiets nodig. Het soort fiets hangt af van wat je ermee wilt gaan doen. Je kunt kiezen uit mountainbikes, racefietsen of een stadsfiets. Versnellingen zijn wenselijk en een goede schokdemper ook. Door een fiets met spatborden aan te schaffen wordt je minder vies in de regen en een goed zadel zorgt voor minder zadelpijn, vooral in het begin.

Wat betreft kleding is het het beste om een outfit uit te kiezen van goed ademend materiaal. Katoen is bijvoorbeeld erg slecht, omdat dit veel water opneemt en gaat schaven. Een synthetische stof is beter en dit houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Een reparatiesetje voor als je een lekke band krijgt is ook geen overbodige luxe en met een pompje kun je je banden af en toe oppompen als deze zacht worden.

Wat zijn je mogelijkheden?

Veel mensen in Nederland fietsen al dagelijks, maar als je het als een sport wilt gaan oppakken heb je vele mogelijkheden. Je kunt bij een fietsclub gaan die tours organiseert naar verschillende fietslocaties. Deze clubs hebben vaak een specialiteit, dus ga je mountainbiken dan zal je naar het bos gaan of als je wilt wielrennen dan zetten ze vaak van te voren een route uit die je over snelle en geasfalteerde wegen brengt. Je kunt ook meedoen aan wedstrijden om het spannend te houden en jezelf nog verder te motiveren.

Voeg fietsen toe aan je dagelijkse routine

De beste manier om het meeste voordeel uit fietsen te halen is door het in te bouwen in je routine. Zorg ervoor dat je elke dag 30 minuten fietst en laat de auto staan. Fiets je sneller dan 15 kilometer per uur, dan zal je de meeste gezondheidsvoordelen merken. Naast deze 30 minuten per dag kun je in je vrije tijd erop uit trekken en langere routes fietsen.