Wandelen; de voordelen en de verschillende varianten

Wandelen is een langzame loopgang waarbij altijd één van de voeten de grond raakt. Bij hardlopen, aan de andere kant, is er een moment waar beide voeten van de grond komen. Bij snelwandelen is dit één van de belangrijkste regels, één van de voeten moet altijd de grond raken, anders wordt je gediskwalificeerd. Wandelen is niet alleen ontspannend en gezellig, er zijn ook grote gezondheidsvoordelen aan verbonden.

De voordelen van wandelen

Regelmatig en rap wandelen heeft grote voordelen voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Je kunt er je leven mee verlengen, je krijgt er meer zelfvertrouwen van, je kunt je gewicht onder controle houden en je energielevels zullen verbeteren. Ook kan wandelen erg goed zijn tegen stress en depressie, verbetert het de gezondheid van je hart en bloedvaten, helpt het bij beginnende diabetes, hoge bloeddruk en osteoporose. Vraag je de volgende keer, als je eraan denkt om de auto te pakken naar je werk of naar de stad, dus af of je dit misschien ook te voet kunt afleggen. Niet alleen zal je meer zien, maar je zal er lichamelijk dus ook beter van worden.

Verschillende wandel varianten

Wandelen kun je doen naar verscheidene modellen. Uiteraard is het mogelijk om een blokje om te maken of om door het park te gaan met je hond, maar wandelen is ook een sport. Snelwandelen, bijvoorbeeld, wordt gedaan met snelheden van 7 tot 9 kilometer per uur en de snelste wandelvariant. Ook kun je kiezen voor nordic walking. Dit is een sport waarbij je wandelt met wandelstokken, zodat ook de bovenkant van je lichaam wordt gebruikt en je dus een meer complete workout kunt doen. Zo verbrand je meer calorieën en vorm je ook je armen, je borst, je schouders en je rug.

Als je van bergen en heuvels houdt, dan kan een wandeling in een bergachtig land schitterende wandelingen opleveren. Aangezien we in Nederland geen bergen hebben moet je hiervoor wel naar het buitenland. Landen zoals Switzerland, die eigenlijk om bekend staan om hun goede skigebieden hebben vaak ook mooie wandelroutes beschikbaar die je zowel in de zomer als in de winter kunt bewandelen. Als laatste is er nog de mogelijkheid om strandwandelingen te maken. Dit is ook een sport en omdat je veelal in mul zand loopt vergt dit veel energie en een speciale techniek.

Een leuke hobby

Al is wandelen niet zo intensief als hardlopen, het is wel een erg leuke en interessante hobby. Neem de tijd om je route van tevoren te bepalen zodat je langs alle bezienswaardigheden komt die je wilt zien. In tegenstelling tot autorijden ervaar je tijdens een wandeling veel meer, zoals geuren, kleuren en zicht. Je kunt met iedereen wandelen, de meeste mensen zijn hier perfect toe in staat en hebben er geen speciale training voor nodig. En als je alleen wandelt krijg je de kans je gedachten even volledig op 0 te zetten en intens te genieten van de buitenlucht en je omgeving.