Wandelen in Nederland; 3 verschillende routes

Nederland is een schitterend wandelland, met verscheidene georganiseerde routes van diverse afstanden en met afwisselende landschappen en stadsgezichten. Wandelen is een sport die makkelijk op te pakken is en als je regelmatig op een goed tempo wandelt kun je hier veel gezondheidsvoordeel uit halen.

Door 30 minuten op een rap tempo te wandelen elke dag, verminder je de kans op een hartaanval, verleng je je levensjaren en voel je je geheel een stuk beter. Omdat Nederland vrijwel plat is, hoef je om te beginnen met wandelen ook niet een hele goede conditie te hebben en kun je dit langzaam opbouwen door je wandelingen steeds langer te maken. Gelukkig kun je uit een groot aantal georganiseerde wandelingen kiezen en kun je deze gebruiken om ons eigen land eens goed te bekijken. Hier vind je 3 voorbeelden.

Wandelen in en rondom Leeuwarden

De provinciehoofdstad heeft vele schitterende gebouwen en andere bezienswaardigheden en deze kun je bekijken door de stadswandeling te doen die je bij het VVV kunt vinden. Deze wandeling is vier kilometer lang en duur ongeveer 1,5 uur. Terwijl je sport kom je onder andere langs het Paleis van Justitie, de Waag uit 1598 en de Prinsentuin. Er zijn ook georganiseerde tours door de stad, zoals een street art tour, waarbij je lichaamsbeweging krijgt en ook wat leert. Wil je liever de natuur in, dan is er rondom Leeuwarden een uitgestrekt typisch Fries landschap van velden, terpen en meren. En ben je klaar om iets groters ondernemen, dan is er het net geopende Groot-Frieslandpad, een route van 362 kilometer die je kunt doen als vakantie, maar ook in etappes wanneer je er tijd voor hebt.

Wandelen in en rondom Maastricht

In het diepe zuiden van ons land ligt de hoofdstad van provincie Limburg, Maastricht. Deze historische stad heeft veel te bieden, zoals stadswallen, kerken, musea, pleinen en het stadspark. Als je naar het VVV gaat kun je een historische stadswandeling ophalen waarmee je naast lichaamsbeweging ook een mooi beeld van de stad krijgt en leert over de geschiedenis. Vlak bij Maastricht ligt de Sint-Pietersberg. De route begint bij het fort Sint-Pieter en brengt je tot de top van de berg en weer terug. De afstand is 5.2 kilometer en zeker de moeite waard om de doen als je in Maastricht bent.

Wandelen in en rondom Amsterdam

Als je in Amsterdam bent, zijn er ontzettend veel wandelmogelijkheden. Bij het VVV heb je een ruime keuze. Houd je van stadswandelingen, dan kun je ervoor kiezen om een georganiseerde wandeling te maken of om deze zelf te doen. Je kunt langs de vele pleintjes wandelen en de schitterende grachtenpanden bekijken. Er bestaat ook een Red Light District wandeling, mocht je hierin geïnteresseerd zijn. Houd je meer van natuur, dan is er net buiten Amsterdam genoeg te zien. Je kunt bijvoorbeeld naar Edam lopen langs de windmolens van de Beemster Polder. De route begint bij het centraal station, neemt ongeveer 5 uur in beslag en eindigt in Edam waar je vervolgens weer wordt opgehaald.